[...] ryż. 120 g warzyw / tutaj tak ( szpinak, brukselka, kalafior, pomidor, papryka,ogórek, zielona fasola, szparagi, zielony pomidor, szczypior, brokuły) 10g tłuszcze / tutaj (olej rzepakowy, lniany, z pestek winogron, oliwa z oliwek, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, awokado, słonecznik) 3 Posiłek, to samo co wyżej o godzinie 12-12.30 4 Posilek [...]
[...] jak zwiększę wegle to masakra ;/ 1. - 3 całe jajka - 180g - Chleb żytni razowy ( nie nawidze owsianki :P ) - 80 g - Pomidor, ogórek - 200g - Oliwa z oliwek, olej lniany 20 g 35 g białka, 50 g wegle, 30 g tłuszcze - 600 kcal 2. - pierś kurczaka 150 g - brokuły 200 g -Oliwa z oliwek, olej lniany 20 g 35 g białka, węgle [...]
[...] Dla tych do których ten argument nie przemawia, wypiszę kilka produktów spożywczych w których możemy znaleźć wapń (mg w 100 g) np. mak niebieski suchy (1266), sardynka w oleju (330), migdały (239), figi suszone (203), żółtko (147), szpinak (93), orzechy włoskie (87). Wykaz produktów zawierających/ niezawierających glutenu: Naturalnie [...]
[...] rozpadowi na wysokoenergetyczne i niezwykle agresywne wolne rodniki. Te szybko reagujące cząstki zaczynają atakować pozostałe nienaruszone kwasy tłuszczowe i czynią z nich kolejne wolne rodniki. Podczas rozpadu nadtlenków dochodzi do powstania związków o niskiej masie cząsteczkowej jak aldehydy, ketony, kwasy, węglowodory, alkohole, itp. W [...]
[...] na tej siłowni nie byłem ;-) Dieta na papierze wygląda tak: Zobaczymy jak będzie wyglądała w praktyce ;-) 1. Mleko 3,2% 300g Płatki owsiane 80g 2 jajka Oliwa z oliwek/olej lniany/orzechy 15g Warzywa 200g 2. Przed-treningowo: Ryż 80g Pierś z kurczaka 80g Warzywa 200g 3. Bezpośrednio po treningu: 1 Banan ok. 200g 4. Po-treningowo: [...]
[...] się do otyłości (BMI >30 kg/m2). Wzrost otyłości obserwowany jest od wielu lat na całym świecie i w 2008 roku liczba ta wg. informacji znajdujących się na stronie WHO kolejno wyniosła 2.3 biliona i 700 milionów. Jak to się dzieje, że wszelkie zalecenia dietetyczne organizacji światowych i państwowych dotyczących „prawidłowego” żywienia nie [...]
[...] Po mięso można sięgać kilka razy w miesiącu, a nieco częściej - po ryby i drób. Nowa dieta zawiera jednak pewne kontrowersyjne zalecenia. Popiera np. wysokokaloryczne oleje roślinne, a kategorycznie zabrania jedzenia ziemniaków i białego ryżu. Trzeba jednak podkreślić, że pozytywne skutki zdrowotne takiego jadłospisu zostały potwierdzone w [...]
[...] jak oliwa z oliwek zwiększa produkcję testosteronu - pomaga w absorbcji cholesterolu. Eksperyment został przeprowadzony na szczurach. Przez 6 dni, szczury były karmione olejem sojowym, oliwą z oliwek, olejem kokosowym lub z pestek winogron. Dawka wynosiła 7g na kg. Na koniec testu, naukowcy zmierzyli poziom porodukowanego testosterony. [...]
[...] śmietana 18% SM Somlek Sokółka - śmietana 18% Zott - śmietana 18 % Pątnica 22% OLIWA: oliwę z oliwek (z pierwszego tłoczenia do sałatek, z drugiego tłoczenia do smażenia) olej sojowy, olej słonecznikowy, olej z pestek winogron SERY: sery żółte twarde typu Cheddar, Parmezan. sery półmiękkie typu Edam, sery miękkie z przerostem białej pleśni [...]
[...] Źródłami węglowodanów są głównie produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Źródła tłuszczy Tłuszcze znajdziemy w tłustych rybach, tłustym mięsie i podrobach, jajach drobiu, oleje (olej z pestek winogron, oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju z orzechów włoskich oraz oleju z awokado), tran. Inne produkty jak np. zbożowe też zawierają tłuszcze [...]
[...] zna się na odżywianiu i prosił o rady. Padały różne pomysły, wśród nich oczywiście by do diety wprowadzić oliwę z oliwek. Nieświadomy chłopak spytał ,,Jeżeli chodzi o olej/oliwę to mam z pestek winogron, chyba nie musi być koniecznie z oliwek?,,. Tu odezwał się pewien człowiek ,,nie musi i nie powinna być,, ,,uzasadniając,, to tym, że [...]
[...] wpływ na poziom cukru IG<50 a w szczególności makaron sojowy, soczewicę, groch, fasole, warzywa zielone itp. 6. rezygnacja ze złych tłuszczy (masło, smalec, oleje rafinowane) na korzyść dobrych (oliwa z oliwek tłuszcz z gęsi, olej słonecznikowy, rzepakowy 6. spożywanie raczej ryb tłustych niż mięsa (z wyjątkiem drobiu, chudej [...]
[...] Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia. Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Kowalskiego [...]
[...] cholesterolu w organizmie. Trzeba ich unikać lub minimalizować ich spożycie. Szczególnie szkodliwe są tłuste mięsa – boczek, golonka. Tłuszcze nienasycone występują w oleju z oliwek, kokosa i ze słonecznika, rybach, orzechach, awokado. Te tłuszcze powinniśmy spożywać, ponieważ są one źródłem NKKT (niezbędnych nienasyconych kwasów [...]
[...] słodzik B 28g T 15g W 32g 363 kcal II pierś kurczaka/indyka/wołowina/chuda wieprzowina 110g kasza gryczana/ryż basmati/ryż parboiled/ makaron durum 35g olej lniany/z pestek winogron/oliwa 15ml (1 łyżka) warzywa B 31g T 18g W 27g 392 kcal III pierś kurczaka 110g lub serca drobiowe/indycze/wieprzowe 170g [...]